Katten er et skadedyr!

I din lokale butikk eller på nett hvor de selger det meste til hjem og hage, har de gjerne en avdeling for familiedyrene, hund, katt, marsvin, undulat, med mat av ymse kvalitet, deilige senger, tyggebein, fuglefrø og klorestativ, og masse andre flotte ting de ønsker at dyreeierene skal kjøpe med seg hjem til familiedyrene og pelsvennene sine.

Så kan du gå rundt neste hjørne i butikken.
Der finner du hyller med ulike produkter for skadedyr, rotter, mus, maur og diverse andre insekter.

Her finner du ulike skadedyrmidler mot katt, alt fra pigger (plast), innretninger for å skremme katten (eller andre dyr) og ulike midler med lukter som er avskrekkende for katten.

Det forteller litt om kattens status i samfunnet, når butikker, firma og skadedyrmiddel produsenter har klassifisert katten som ett skadedyr.

Gir de en egen fane i nettbutikken eller en hylle i butikken med ulike midler eller andre innretninger som lager ubehag mot katten?

For eksempel finnes det:
Netting med pigger som kan legges i blomsterbedet, eller på innsiden av gjerdet. Når katten kommer hoppende over, ja så lander den rett på piggene med potene.
Det er piggrekker som monteres på toppen av hagegjerdet eller andre steder man ikke ønsker at katten skal hoppe opp.
Om katten hopper opp vil den få vondt og forhåpentligvis ikke skade seg.
Men selv om produktene er laget av plast, har katt så tynn hud mellom potene at det vil kunne lage stikksår under potene, som vil være smertefullt for katten og stor risiko for infeksjon og oppfølging.
En annen ting er at de som ikke kjøper disse, lager de selv med spiker!

En katteeier vil ikke kunnet “gjerde” inn eiendommen sin med slike innretninger for å hindre at katten går ut, uten å komme i konflikt med forskrifter om dyrehold og velferd, mens naboen kan sette slike opp på sin eiendom for at katten ikke kommer inn.

Det er jo like stor risiko for kattens velferd og skade uansett hvem og på hvilken side av gjerdet det er satt opp, eller?

 • Det finnes utstyr med bevegelsesensor som registrerer når katten kommer og avgir lyd eller vannsprut for å skremme katten bort.
 • Og det finnes ulike midler med lukt som skal virke avskrekkende på katter, i pulver, strø gele, etc.

Noen av disse produktene vil komme direkte i konflikt med paragraf 3 i loven om dyrevelferd.

§ 3.Generelt om behandling av dyr

Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Nok ett bevis på hva gamle myter, holdninger, stor kattetetthet, hjemløse katter, ukastrerte og ID-løse katter, uansvarlige katteeiere og at det faktisk finnes folk som ikke liker katter (på lik linje som noen ikke liker eller kan ha andre dyr i sine omgivelser).

Skulle ønske at produsenter og butikker kunne vurdere å fjerne katten fra skadedyrhyllene, og fjerne noen av produktene som kan gjøre skade på kattene.
Duftemidlene for å berge blomsterbed kan likså fint stå i kjæledyr avdelingen, på samme måte som antibjeffehalsbånd og bæsjeposer for hund er plassert.

La skadedyr avdelingen kun inneholde midler mot insekter og andre ville smågnagere.
Katten er ikke er kategorisert som ett skadedyr, men ett kjært familiedyr som noen er glad i.

Mjau fra Jesperpus.


6 kommentarer på “Katten er et skadedyr!”

 1. Tor Arne Tangen

  Bra du tar dette opp, Jesperpus! Vi mennesker vil ha et absolutt problemfritt liv uten motgang og forstyrrelser i hverdagen. Alt som er “ubehagelig” skal bort. Koste hva det koste vil. Denne kjemiske krigføringen blir menneskets undergang, sammen med den dumskap som rår. Bare spør pappa! Leve oss Puser. Puseklemmer fra Frida og Pelle

 2. Sune Öhman

  Det kan ju vara så att någon av oss inte tycker att katter skall skita i sandlådan eller rabatten. Eller för den delen komma in i huset, om sommaren står ju gärna dörrarna öppna.
  Medel mot oönskade kattbesök är det heltklart behov för.
  Det finnes kattägare som inte har någon gräns för hur många katter ett bostads område kan hålla.

  1. Jesperpus-admin

   Helt enig, men slike midler kan finnes i samme butikkhylle som katteutstyr. På samme vis som feks antibjeffebånd finnes i butikkhyllen med hundeutstyr.

 3. Katarina Halvorsen

  Katten er et skadedyr. Det er det stor enighet om blant norske zoologer. Katten gjør et stort innhugg i den norske fuglebestanden. Norske katter tar ca 7 millioner fugler årlig. I tillegg tar de ekorn og mus. Katten er en fremmedart i norsk fauna på lik linje med mårhund. I tillegg driter de i sandkasser og blomsterbed og sprer på den måten parasitter.

 4. Helene Albertsen

  7 millioner fugler tatt av norske katter? Skjønner du er kattehater, men lurer bare på hvem som har telt alle døde fugler. Katter tar i allefall mus, er vokst opp med katt som nyttedyr og kosedyr.

  1. Jesperpus-admin

   Kattehater?
   Det er ca 500 000 utegående katter i Norge,dvs ca 14 fugler pr katt pr år. Noen tar mye mer,andre tar langt mindre.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR