Tenk om man var en fisk i havet.

Da ville det ha kommet en skip med mennesker i fine uniformer, å reddet katter fra vansjøtsel, fra sted til sted langs hele norge. I lasterommet hadde de ikke bare drivstoff, men masse statlige penger for å kunne drive velferd og betale sitt mannskap.
Ja det hadde vært litt av ett eventyr, men for fisken er det en realitet, kanskje ikke fort nok, og for sent for mange, men det gjøres.

Synd vi ikke har en landbruksminister som sjokkeres eller i det minste lar seg berøre av hvor ille mange katter har det som hjemløs, hvilke lidelser de må leve med, uten at noen tar ansvar.
Er det så stor forskjell på ressursbruk på dyrevelferd under vann og over vann?

Kystvakten som er en del av Forsvaret har ressurser til å drive “dyrevelferd” langs norskekysten ( samarbeider tett med fiskerimyndighetene slik at havressursene våre blir forvaltet best mulig. bla miljøoppsyn ), men Norge klarer ikke å få ett fungerende organ som kan følge opp dyrevelferd på norsk land jord. Skulle nesten tro det skulle være enklere.
Hver dag, hver uke, hver månde, hvert år finnes det katter som går ute å pines over lang tid.
Har aldri lest offentlig noen steder at “vår” ministeren som har ansvar for landdyrene, har vært sjokkert over hva kattene utsettes for av mishandling og vanskjøtsel. Et enkelt googlesøk, viser bare at hun ikke vil uttale seg om idmerking.

På spørsmål om ressurser , virker det ikke som det er økonomien, med tiden for å rekke over hele kystenlinjen som er største utfordringen. Vil anta det ikke er gratis å drive fiskevelferd på havet, når fremkomsmidlet er en hel kystvaktflåte….

Forholdene kystvakten rydder opp i anmeldes til politiet, som garantert bruker ressurser på dette.
Dumping av katter er ett ikke prioritert tema hos politet, de fleste saker henlegges, fordi kattene ikke er idmerket, vanskelig å finne eiere eller gjerningsmenn.

Ikke en gang mattilsynet har noen konkret oversikt over hensatte katter i Norge, mye av jobben mattilsynet skulle ha gjort, blir gjort på dugnad av dyrevernere. Ulike org, stor spredning, ulike verktøy tilsier at det blir vanskelig å samle tall til statistikk og oversikt.

Ja det er trist at aktører som tjener grovt med penger på kysten, kan forholde seg slik til ressursene i havet.

Men alle de triste skjebnene i norsk kattehold er også sjokkerende, det er grov dyremishandlig og fullstendig uakseptabelt, men allikavel er det IKKE ille nok til at samfunnet skal ta en del av ansvaret å bidra.

Hvor mye mer ille må det være før noen oppe i “systemet” våkner?,
regner med det er ikke bare i fiskeridepartementet de er våkne? Vi trenger sårt noen i landbruksdepartementet som er villig på å høre og gjøre endringer.

Heldigvis formidler ikke bildene skrikene til katten

Hadde man bare hatt en landbruksminster og en leder i mattilsynet som var like engasjert i alle dyrene, ikke bare landbruket. En minister som hadde sett alle hullene og manglende ressuser i mattilsynets drift, spesielt i forhold til kattehold.
Kanskje det er på tide at hun også kommer frem og roser alle de som driver med katteveldferd i alle organisasjonene nå i sommer, mens alle andre ferierer.
Fiskeriminsteren klarer å berømme kystvakten som faktisk er statlig betalt for innsatsen, mens de frivillige i organisasjonene som jobber gratis, får ikke klapp på skuldra en gang.

Tragisk, ikke annet ord. Men ser at de akter å gjøre tiltak for å rydde opp i problemet, og ikke minst er det gjort en lovendring.

Det er ikke lov å “hensette dyr i hjelpeløs tilstand” , en fisk i en tein, eller en hjemløs katt er hensatt i en tilværelse hvor de ikke er i stand til klare seg selv.
Men stortinget, politikere eller mattilsynet var villige til å gjøre en lovendring om idmerking av katt. Det var for vanskelig.

Slik ser en katt ut etter å ha vært vanskjøtet hele sitt korte liv.

Hva vi skal frem til?
Vet ikke…
kanskje at man synes det er urettferdig at dyrevelferden skal prioteres så ulikt.
kanskje vise hvordan den kan prioriteres om rette folkene sitter i de rette stolene.
En fisk og en katt er veldig ulike, ja,
-men de er begge dyr hensatt i en hjelpeløs tilstand-.
De er begge i disse tilfellene, verdiløse og neglisjert, mange vet de er der, men ingen gjør noe.

Fiskene var heldige, vi håper selvsagt de får satt en stopper for dette og ryddet i disse teinene.
Det brukes store statlige ressuser på å bidra til å rydde opp i fisketragediene, men hos katt brukes det så og si ingenting, de kan bidra med avliving hos mattilynet ellers er det organisasjoner som tar hele million kostnaden og arbeidet.

Tenk om vårt skip lastet med gullsKatt, da hadde det blitt andre boller.

Skjermdumpene er hentet hos NRK nordland sitt innlegg for noen dager siden.
Du kan gjerne lese siste repotasje til NRK innlandet om katt her

Mjau fra jesperpus.

One kommentarer på “Tenk om man var en fisk i havet.”

  1. Lisbeth Myhre

    Helt enig, Jesper. Dette er et viktig tema og jeg håper du når frem til minister og direktør

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR