Gårds-katter

Gårds-kattene!
“Holde mus og rotter unna matkammeret, fjøs og andre bygninger på tunet”. Det var de første oppdragene kattene fikk da de labbet over Norges landegrense for mange hundre år siden. Katten ble verdsatt høyt for denne innsatsen, ingen ting var så effektiv mot gnager-invasjon som kattene.

I tillegg var pelsen verdifull, men akkurat det bruksområdet er heldigvis ikke noe tema i dag, ikke i Norge iallefall. Så det lar jeg gå forbi i stillhet.

Selv i dag, flere 100 år etter at gårds-kattene kom, er det mange katter som lever rundt på norske gårdsbruk, og fortsatt har sjefsrollen i gårdens skadedyravdelingen, ansvar for å holde det musefritt på gården, inne som utendørs.
Mange katter er også flotte miljøarbeidere og passer på at store og små får masse pelskos.

Det å leve på gårdsbruk er nok aldri kjedelig for en pus, alltid mye som skjer.
I tillegg omgåes pus med mange andre dyr og folk, har gjerne et stort uteområde, og mange kriker og kroker inne som skal patruljeres daglig.
Så derfor er det ikke rart at vi mottar bilder av katter som ligger langstrakt på tunet, i høysenga, på sofaen eller i traktorsetet for en velfortjent hvil, det trengs.
Gårds-kattene burde fått kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste.

Gårds-kattlivet er ofte ett veldig fritt og selvstendig liv.
Lever gjerne mest ute og har tilgang til mange bygninger å søke ly i.
Jakter om natten og sover om dagen, er helt vanlig.

God tilgang på mat, både egen fangst og kattemat i huset eller i fjøset.

Men også en gårds-katt har krav og trenger omsorg, helsesjekk og egnet oppholdssted.

Dessverre er det noen som har kattene på gården, uten å gi de 4 beinte nødvendige tilsyn, ingen ormekur, vaksiner, idmerking og uten kastrering. Disse får derfor kull etter kull, og har en skrantet helse.

En kastrert katt vil holde seg mer til gården og dermed flinkere til å holde gården fri for mus.
En ukastrert katt kan være en dårligere musefanger, den vil nok heller oppdaterer seg på kattefronten i nabolaget enn å være hjemme å jobbe.


Idmerking er viktig, en gårdskatt lever ofte ett litt friere liv og kan plutselig tatt seg en runde i bygda, eller komme på avveie. Med idmerke vil den lett kunne få hjelp til å finne veien hjem til gården sin.

Regelmessing ormekur, på lik linje med alle de andre dyrene på gården må også gårds-katten ha. Både fordi den lever i ett dyretett miljø, med muligheter for større smittepress.
Ormekur finnes som spot on, og påføres enkelt med noen dråper i nakken. Kyr, sauer, hester får regelmessig ormekur.
Glem ikke at det gjelder pus også!

Evt. flåttbehandlig om det skulle være behov, det finnes flåtthalsbånd eller dråper som virker mot både flått og lopper/lus.
Husk en frisk og rask pus er en velfungerende musejeger og glad katt.

En gård, iallefall om det der husdyrproduksjon har besøk mange ganger i året av veterinæren, så det er ingen grunn for å ikke la dyrlegen også ta en titt på gårdspusen for en helsesjekk i blant, og ikke glem av tennene til pus.

Noen nevner det er for dyrt å bruke dyrlegen til katten, før de slenger seg inn i John Deere`n til million? -Håper ikke den traktoren får mus i ledningsnettet sitt….


Ha matskålene ett sted så de ikke er utsatt for møkk eller blir tilgriset av omgivelsene.
Rene matskåler til pus, en for vann og en til kattematen, og gjerne en plass/rom innendørs, hvor pus også har ly for vær og vind og en lun hvileplass.

Akkurat som alle de andre dyrene trenger også pus rene matskåler, ikke bare tøm tørrforet på fjøsgulvet i forbifarten.
Husk pus skal ha vann, ikke melk. De fleste kattene tåler ikke laktosen i melken.

Mange av gårdskatter lever livet ute og inne sammen med resten av familien og kanskje en gårdshund, og har det helt fortreffelig.
Men det er alt for mange gårds-katter som er ukastrert, heller ikke ID-merket og ikke får jevnlig helsesjekk/ormekur.


Noter opp neste gang veterinæren kommer:
Når kua skal insemineres. – pus trenger helsesjekk.
Når grisungene skal kastreres, husk å kastrere pus også.
Når sauene skal ha ormekur, trenger pus også en kur?

Og til alle veterinærer, rådgivere som er på gårdsbesøk, spør bonden om ikke katten også skulle ha hatt en helsesjekk, kastrert, idmerket eller en parasittbehandling.
Dere har også ett ansvar, ikke bare se til produksjonsdyrene, sjekk gårdskatten også.

Husk på pus, en av de viktigste gårdsdyrene!



Mjau fra Jesperpus.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR