Nyttårsaften.

– Om få dager er det nyttårsaften, eller den store skrekkaften for noen dyr.

For noen katter en hyggelig kveld og for andre firbeinte en skrekkopplevelse av lyder. Ca. halvparten av dyrene lider mer eller mindre pga av alle rakettlydene.

Hos oss starter vi trening tidlig  og jeg bryr meg ikke noe om slike rakettlyder, og er nok ganske sikker på at Kasper heller ikke vil komme til å bry seg noe særlig om rakettene. Trikset  hos oss er, skytebaner, først gang Kasper var med på skytebanen var i april, han har vært 4 ganger tilsammen i år.

Det nærmeste han har vært er ca 50 meter fra standplass, riktig nok inne i bilen, men vinduene var åpne. Og han la seg til å sove.

Video Kasper skytebane:

GRz0pCQr2fY

Skytebaner finnes det over alt i hele Norge, og er ikke vanskelig å få mulighet til å trene ved.Husk å spille av lydene hjemme i stuen, litt høyt, så pusen også får høre de samme lydene hjemme. Mer enn dette gjør vi ikke.

Video Kasper skytebane 2: 

J2CtaxVOPVw

Men noen andre tips er:

 1. Hold dyrene inne hele dagen på Nyttårsaften, noen mennesker klarer ikke å holde seg til reglen at oppskyting kun er lovlig mellom 18:00 og  02:00
 2. Reise til ett øde sted, f.eks. hytte på fjellet, inne i skogen. Noen parkeringsanlegg under bakkenivå er ganske lysdempende/ tette. Noen hoteller som tar imot dyr, f.eks. nært flyplasser er det rakettforbud som også kan være alternativ.
 3. Radio eller tv med litt lyd kan dempe lyden fra utsiden av huset, husk å trekk for gardinene. Både for det demper lyd og pus unngår å se alle lysglimtene . Bruk gjerne det rommet som er minst støy utenfra på denne dagen, som katten kan spise og sove på. Steng gjerne katten der om kvelden.
 4. Lek/aktiviser katten på dagtid, så den er mest mulig sliten når det blir kveld. Gi den ett godt måltid, med god mat, så den er mett. Da blir den trøtt og man kan prøve å få den til å sove/slappe i det rommet i huset med minst støy. 
 5. Oppfør deg mest mulig normalt, så rolig og avslappet som mulig selv. En stresset og masete eier, vil gjøre katten mer urolig.
 6. Noen hunder og katter kan man leke med, slik at de forhåpentligvis holder seg fokusert på noe annet enn rakttettene
 7. Ingen dyr som er redde skal være alene hjemme. Ikke steng dyret inne i et bur og reis fra det.
 8. Ikke trøst dyret om det er redd, da vil dyret får en bekreftelse på at det er noe skummelt.


Begynner man i god tid, kan man trene kjæledyret på at en slik kveld blir minst mulig ubehagelig. det kan blant annet være:

 • ​Lydtrening, gjerne fra de er kattunger. det finnes lyder på video man kan bruke, feks: https://www.youtube.com/watch?v=PYlqdxd-rNU
 • Lag en kosekrok/hule i det rommet som er mest lydtett og tilvenn dyret til å oppholde seg her i god tid før nyttårsaften.
 • Er dyret ditt bare litt urolig, kan feromoner kanskje hjelpe den gjennom kvelden, anbefaler å teste det ut noen uker i forveien i det aktueller rommet katten skal være i.
 • Har katten skikkelig angst, og trenger beroligende medisiner fra veterinæren, ta kontakt med veterinær i god tid før nyttårsaften. Noen dyr har bivirkninger av beroligende og kan ikke bruke slikt uten nøye overvåkning,  er derfor ikke att alternativ for alle. Greit å finne ut av slikt før kvelden kommer.

 

Lag en fin og trivelig nyttårsfeiring som mulig for alle, også dyrene og alle mine kattevenner.
Uvettig bruk av raketter i dager før nyttårsaften har gitt panikk og store skader på dyr, hvert år. 

Katter og alle andre dyr kan ha sterke og ulike reaksjoner på rakett oppskytingen.
Noen dyr reagerer med å stikke av, løpe i vei i full panikk. Ett dyr på flukt, enten hest på 600 kg eller en katt, ser seg ikke for når dem løper i panikk, f.eks. over en trafikkert vei. 
Hester, hunder og katter  på flukt og skade seg selv eller andre, eller i verste fall rote seg bort, eller skade seg alvorlig, og ikke kunne få nødvending hjelp.
Hvert eneste år forviller hunden eller katten bort seg på nyttårsaften. Så hold dyrene inne denne dagen, og luft dem evt. i bånd. Kjør gjerne bort til et sted for sjansen for en tur i frisk luft uten raketter, om det er mulig.
Ikke glem utekaninene: Ha kaninene innendørs, disse kan få dødsangst av lysglimtene og smellene.

– For mange dyr er disse dagene unødvendig traumatiske, stressende og slitsomme, vis hensyn – send ikke opp raketter i tide og utide.
Og de som har dyr som sover seg gjennom hele kvelden, vær glad for det. 

HUSK: La dyrene slippe feststemte og berusende personer. Folk endrer adferd og dette merker dyrene veldig godt. Berusede personer er en dårligere utgave av seg selv, dyrene kan bli både urolig og usikker av å omgås eller håndteres slike personer.

HUSK det er kun lovlig å sende opp raketter mellom 18.00 og 02.00 nyttårskvelden.

Mjau fra Jesperpus og Kasper

One kommentarer på “Nyttårsaften.”

 1. Kirsten Sønsteby

  Du.har så rett lille venn!
  Når det gjelder våre egne Prinsesser så går jeg ALDRI fra de mens det smeller som værst.
  Hvis jeg gjør det så er det kun utenfor her vi bor og jeg forteller pusene at jeg er rett utenfor.
  Et par ganger har de kommet i vinduet og sett at vi er mange som er ute.
  I år skal vi også være hjemme, men nytt av året er min sønn’s venninne og henne forguder de begge to. Skal bli virkelig moro å følge med.
  Til dere som ikke greier å akseptere at det faktisk er regler for oppskyting av raketter:
  Gjør som Jesperpus sier: TA HENSYN TIL VÅRE KJÆLEDEGGER❤❤❤
  Og Kasper og Jesperpus , matmor Aina og resten av familien.
  Et riktig godt nytt år ønskes dere alle av oss her

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR