FLÅTTEN er tilbake

Beskytt kjæledyret mot flått!

Snøen smelter kjappere enn en mus på frifot, og restene fra 2018 kommer frem under snøen.
Samtidig som snøen tiner og varmen kommer, våkner også insekter, og dermed er årets flått-sesong er allerede godt i gang.

Flåtten overvintrer, og allerede ved døgntemperaturer på 4-5 grader begynner den å kvikne til, på jakt etter nye vertsdyr.

Flått kommer også som gratis-passasjerer med årets trekkfuger.
Forskning (på noen fuglearter) viste at hver 4. fugl hadde flått som blindpassasjer, og 60,9 prosent av flåtten fuglene bar på, var infisert med minst én sykdom, og 36,9 prosent hadde borrelia, som forårsaker sykdommen borreliose hos mennesker.

Trekkfugler er en risiko for at det kommer nye flått-typer eller sykdommer inn i landet, samt at et varmere klima i tillegg til at folk og kjæledyr reiser mye mer, bidrar til at flåtten øker i omfang.

Flåttsesongen er fra mars til oktober/november alt etter hvor man bor, og flåtten er aktiv så snart det er flekker uten snø. Flåtten tåler ikke tørke særlig godt, og trives best på steder med høyt gress, busker/kratt, i skogen, hagen og parker med god tilgang på større vertsdyr.

Hundene og kattene går rundt i gress og kratt på luftetur, med snuten ivrig på jakt etter spennende lukter. Noe flåtten gjerne benytte seg av,
flere hunder og katter har allerede fått besøk av flått i pelsen sin.


Hvor biter flåtten?
Katter ferdes over alt, og tar med seg flått til nye steder, som inn i hus og hytte. En flått som ikke har bitt seg fast i kjæledyret, kan falle av innendørs og feste seg på eiere.

Flåttbitt utgjør en risiko for flåttbårne sykdommer hos både dyr og mennesker. Ett bitt er nok for å overføre sykdommer.

Dyreeiere bør derfor ha jevnlig sjekk av både seg selv og sitt kjæledyr i hele sesongen fra april til november/desember når man har vært utendørs, avhengig av temperatur og hvor man bor.
Flått kan være vanskelig å finne på dyret, spesielt når den ikke er fullt utvokst.
Derfor er det greit med et lite tips om hvor på katten de fleste flått setter seg.
Hvor mange er det ikke som har lurt på om pus/hunden har fått en plutselig vorte? -før man oppdager det er en flått som har funnet seg til rette i pelsen.


En kartlegging gjengitt i det engelske Vet Record1 viser at de aller fleste flått setter seg i hoderegionen, på halsen og bryst. Blant flått på hodet var de fleste ved ørene, på haken og snuten.


Kartleggingen viser og at det var mange tilfeller der dyrene tok flåtten med seg inn i huset, som ble funnet på gulvet eller i møbler.
De fleste flått som ble funnet i huset var befruktede og fulle hunflått som var klar til å legge egg.

Hos veterinæren får du riktig beskyttelse mot flått og parasitter, preparater som er testet og som selges på apotek.

Det nytter lite å kjøpe flåttprodukter i dyrebutikker, helsekost eller nett.
Da vet man ikke hva man får, om det er testet eller om dyret tåler ingrediensene. Skulle det oppstå en allergisk reaksjon er det ikke lett for veterinæren å alltid finne årsak eller gi rett behandling.
HUSK!
-ALDRI GI ET FLÅTTMIDDEL BEREGNET TIL HUND PÅ DIN KATT!

Det kan i verste fall være dødlig, permetrin er giftig for katt.

I dag finnes det flere gode av-visende preparater, både som dråper eller halsbånd med utløsermekanisme.
Disse varer i henholdsvis 1 måned og i 7-8 måneder, og hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret.
Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig.
Halsbåndene kan brukes av både hund og katt

Vi bruker flåtthalsbånd og har allerede brukt det i flere år og er veldig fornøyd, og har ikke hatt en eneste fast flått. Halsbåndet holder også fuglelopper på avstand, og halsbåndet gir oss god beskyttelse mot ytre parasitter når vi reiser til utlandet. I tillegg virker det gjennom hele insektssesongen og vi trenger ikke å tenke på dette, annet en daglig sjekk at halsbånd sitter riktig.

Skulle katten eller hunden bli smittet, er symptomene dårlig almentilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, dårlig eller fraværende matlyst, hevelse på bittsted. 
Kontakt dyrlege, borreliosesmitte behandles med antibiotika.

En fugleloppe som kommer frem med varmen, velkjent synder til kløe og utslett hos katteeiere.

Husk å sjekke jevnlig at halsbåndet er korrekt tilpasset ditt kjæledyr, helst daglig.
Skulle halsbåndet falle av er det halsbåndgaranti, og ta derfor vare på kvitteringen, og kontakt din veterinær for hjelp med refusjon/erstatning.

Her har jeg potert mer om Flått og Lopper

Mjau fra Jesperpus

One kommentarer på “FLÅTTEN er tilbake”

  1. Tor Arne Tangen

    Hei, Jesperpus! Så bra du informerer oss om flått og lopper. Iblant tror vi at pappa’n vår er bitt av begge deler! Særlig når vi tar med mat (les:mus) hjem. Med hjem mener vi inn i huset. Jo ferskere, desto bedre tenker vi. Men pappa’n vår skriker og bærer seg når vi tar med levende godbiter inn. Skjønner ikke det.
    Vi blir sjekket for flått. Heldigvis er det ikke så mye av det her vi bor, men det forekommer. God påske!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR