Kastrering- en investering mot kattelidelser!

Som alle andre bloggere kan jeg også bare innrømme at jeg har gjennomgått kirurgisk inngrep på kroppen min.

 

kastrering 12

Foto: Felida Foto

Men i forhold til andre bloggere så er jeg STOLT over det, og kan med pusepoten på hjertet si at jeg føler meg som et godt forbilde for andre pelspusevenner og katteiere.

 JEG ER KASTRERT OG STOLT AV DET! –  det bør din katt også være – kastrert og stolt!

Her kommer noen tanker rundt kastrering fra meg og sekretøsen og de 5 første og viktigste katteeierreglene!

Jeg får mange spørsmål om kastrering/sterilisering (heretter kun kalt kastrering), og om jeg vil bli pusepappa til kattunger rundt over alt. Spesielt fra Pusedamer i Trøndelag.  Men alle får samme svar, jeg er kastrert og kastrer din katt også. 

En av de største grunnene for at Norge og Verden har ett katteproblem, er at katteiere ikke tar ansvar for sine katter og kastrerer dem tidsnok. Det er ett menneskeskapt problem og det er kattene som lider.

Det er en ting vi vil alle skal tenkte over FØR dem anskaffer seg katt, kan du holde katten inne til den er kastrert?
Det er en av de første punktene en som katteier må ta et ansvar for, fordi det er her de første «uhellene» skjer. Det er heller ikke normalt å skaffe seg andre type kjæledyr, for så å bare slippe dem løs ut og formere seg tilfeldig.

Kattregel nr 1: kasterer katten din

Det er mange myter og mjau, når en katt er kjønnsmoden – det er ingen FAST regel for kjønnsmodning hos katt.
Katter kan bli drektige allerede rundt 4 månders alder, altså mens dem i grunn er bare kattunger selv, variasjonen på første løpetid ligger på mellom 4 til 12 mnd. Den lille kattepusen blir reglerett voldtatt av store dominante hankatter, ikke sikkert bare en, men flere hankatter, om man bor i strøk med stor kattetetthet. Dette er ikke noe man ønsker sin lille katt skal gjennomgå, garantert!

Hvor mange av disse uplanlagte drektigheter føder alene i skogen, eller i bortgjemte skjulesteder?
Hvor mange av disse er ikke nok utviklet for å gjennomføre en fødsel?
Hvor mange av disse dør eller har komplikasjoner under fødsel?
Vil man virkelig utsette katten for disse lidelsene?
– om ikke, hold katten inne til den er kastrert, så enkelt er det i grunn, men så vanskelig for katteeiere å gjennomføre. Gi katten din en god og trygg start på livet, det fortjener den, kastrer den så fort som mulig.

Det samme gjelder hannkatter, den dagen kjønnsmodingen er i gang blir den rastløs/urolig  og instinktene tar over mange av handlinger til katten.
Dermed har du fått en katt som markerer rundt i nabolaget og skaper mye irritasjon.
En katt som stadig er i slåsskamp og skaper mye uro og blir fort en upopulær katt blant folk og andre katter.
Selv om du kanskje er stolt av at katten din er en slåsskjempe, så er det ikke slik en katt tenker, den er stresset og sliten mentalt og fysisk av å kontrollere territoriet, og av skader/smerte som den får underveis.

En hankatt produserer lang flere kattunger enn en hunkatt, så selv om det ikke er du som hankatteier som blir sittende med kattungeproblematikken, så er det du som er faktisk er årsaken til et stort problem i katteverden.

Kattregel nr 2: Kasterer katten 

Du skal holde katten, (begge kjønn) din inne til den er kastrert, aktivisere den enten inne eller ta den med i bånd ut, så den får aktivitet og stimuli fysisk og psykisk. Ingen katter har godt av å møte verden alene i ung alder, sted- og orienteringsans er heller ikke utviklet nok før den er nærmere 1 år. Derfor anbefales det sterkt å holde den inne første leveåret.
Når den begynner å være ute, vær sammen med den. Skån den for ubehagelige opplevelser. En kattunge skal på lik linje med alle andre dyreslag tas godt vare på i oppveksten. Dem er ikke mer selvstendig enn andre dyr. Det er ikke normalt å bare slippe en valp ut å la den klare seg selv, og det bør det ikke være for en kattunge heller.

Katteregel nr 3: Kastrer katten

Det er ingen katter som går rundt å ønsker å være kattemor eller kattefar!
Dette er utelukkende instinkter som styrer denne adferden og stimuleres av ytre og indre stimuli, som feks, lys, lukt, hormoner. Katteiere tolker kattens instinkt, som er et ønske om at dem vil bli katteforledre, noe som er aldeles feil. Dette instinktet styrer ikke katten selv. Men vi mennesker kan ta styringen og ansvar over denne adferden, ved å kastrere dem tidsnok.

Løpetid både hos han og hokatt er i tillegg veldig slitsomme perioder ikke bare for katteeiere, men også for mange katter. Mange løpetid-dyr legger seg til unormal og uønskede adferd. Hvor trivelig er det fordi man ikke kastrerer katten, og istedet får en frustrert katt, som klorer i stykker møbler eller markerer over alt innendørs som utendørs? I tillegg får man en katt som vandrer og plutselig en dag finner den ikke veien hjem igjen. Ikke noe er så trist som å ikke vite hva som er skjedd med katten sin, når dem bare plutselig blir borte.

Katteregel nr 4. Kasterer katten

Det finnes mange myter og holdninger mot å kastrere katten sin, alle disse er gammeldagse og innehar dårlige og kunnskapsløse holdninger hos katteiere.
Feks:

  • Kattepus har godt av å få ett kull for å bli voksen, utvikle seg o.l. Bare tull! Dette er bare påfyll av kattunger i ett overfullt marked og hjemløse katter.
  • Risiko ved kastrering. Fra den dagen man skaffer et kjæledyr, vil man kjenne på hele følelsesskalaen fra glede til sorg. Skal man skåne seg selv og utsette katten sin ubehag?
  • Kult at katten banker opp naboens katter. Tror neppe katten synes det samme. Dyr gjør ikke slikt for det er kult, forteller mye om katteeiers holdninger.
  • Den blir fet og lat. Katteeier skal gi den riktig typer fôr tilpasset alder, rase og aktivitetsnivå. Fedme kommer som hos folk av feil kosthold og for lite mosjon. Etter kastrering anbefales det å gi fôr som er tilpasset kastrerte katter.
  • Menn lider, med tanken på dens hankatt skal kastreres, føler med dens kjønnsliv og drifter. Men disse mennene lider ikke med tanken hva dem utsetter katten med av slåsskamper med påfølgende skader og veterinærbehandlinger, ikke minst hva et slik liv gjør med en katt mentalt. Ei heller hvor mange kattunger som settes til verden med uviss fremtid og lidelser.
  • Dyrt. Tenk over dette før du skaffer deg katt, sett av penger,  og en del veterinærkontor er flinke til å kjøre kastreringskampanjer, sjekk pris på ulike veterinærkontor, store prisforskjeller. Kastrering av katt er en ganske vanlig og omtrent daglig rutine for mange veterinærer. «Pote opp» for veterinærer med kampanjer og som kastrerer kattene tidlig nok.
  • Redd for at katten skal dø under inngrepet. Sjansen er minimal, og i forhold til all risiko og lidelser man utsetter katten sin med å ikke kastrere, så er det verd det.
  • Bruker P-piller. Er ikke 100 % sikker. Kanskje du glemmer å gi tabletten eller katten kaster dem opp. Stor fare for kreft i jur og reproduksjonsorgan, livmorbetennelse kan forkomme, med dødelig utfall.
  • Noen av veterinærene vil ikke kastrere katter før dem er godt utviklet, dvs snart voksen. Og det aldri enkelt eller forklare en veterinær at man har gode argumenter for tidlig kastrering.
  • Katten er så søt og snill, det vil jeg gjerne videreføre i ett kattungekull. Men avl er ikke slik at det du ser med øyet, er det som arves videre. Alle kattunger er søte og alle kattunger blir voksne i løpet av kort tid. Genetikk, avl og arv er et komplekst tema og studie. I andre raser og dyr brukes det generasjoner og stor kompetanse å avle frem ønskede individ. Og tro at akkurat din katt viderefører til sine kattunger akkurat de egenskapene du ønsker er som å tro på julenissen. Kattungene vil få like mange gener fra sin far, fra sine besteforeldre, oldeforeldre.
    Kanskje dem ikke får noen av genene fra sin mor som du ønsket. I tillegg hva vet du om helse og sykdomsstatusen i flere generasjoner bakover, på huskatter finnes det ikke helseregister, og på lik linje med alle arvelige egenskaper så er det mange arvelige sykdommer, noen sykdommer/helsesvakheter vises ikke på kattungestadiet, men utvikler seg utover livet.
  • Jeg har gode hjem til kattungene. INGEN kan påstå at dem har sikre gode hjem for et helt kull i 10-15 år frem i tiden. Kull etter kull etter kull. Fremtiden er forsatt for vanskelig å spå.

At disse holdningene forsatt er i bruk er faktisk både en kattastrofe og pussig, bokstavelig talt.

Katteregel nr 5: Kasterer katten.

Skal man da i tillegg ta betalt for en kattunge man ikke kan stille noen garantier for helsestatus og genetikk. Det er nesten et hån mot dem som driver med seriøs avl, ikke bare av katter med også av andre dyr.
(Man kan selvsagt ta noen kroner for kjæledyret for å bevisstgjøre valget av anskaffelse av kjæledyr!)

Men vi ønsker at kattene skal kastreres tidligere, både av egen erfaringer som er meget positive,
og at det utenfor Norges landegrenser praktiseres tidlig kastrering med positive erfaringer.
Om man hadde fått kastrert kattungene allerede rundt tidsrommet hvor dem skulle skifte hjem, hadde svært mange uhell vært unngått.
Forsøk viser seg nemlig at det kan være mange fordeler med dette og ikke funnet tydelige bevis for bivirkninger/helseproblem relatert til tidlig kastrering.

* Ved forsøk av praksis med tidlig kastrering er erfaringen at det var enklere og uproblematisk, og kattungene kommer seg mye fortere etter inngrepet. Veksten ble ikke hemmet, derimot tok det lenger tid for beinveksten stoppet, så kattene ble heler større. Et punkt som bør være viktig for dem som ønsker at katten skal være et koselig kjæledyr, ukastrerte katter er mindre kjælne og mer aggressive enn  katter kastrert i  ung alder. Bare det er en veldig god grunn for å kastrere katten tidlig. Dett er med på å gjøre katten til ett mer harmonisk familiemedlem.

Jesper er født i august, kastrert først i februar, ca 5 mnd. I god tid før hans kjønnsmodning. Det at Jesper ble kastrert i riktig tid, beholdt han forsatt den nære tilknyttningen han har til gården og familien sin.

Vårt inntrykk er at katter som får gå igjennom kjønnsmodning, også endrer adferden. Dem blir mer selvstendige og mindre samarbeidsvillige og gjerne en god dose ufokusert.
Alle disse tingene var uønskelig for Jesper, da kattene i utgangspunktet har disse adferdene og kjønnsmodningen forsterker dette, det ville blitt mye vanskeligere å forme Jesper  mot en adferd vi ønsket.

11921608_1005741152811353_5286877177435928427_n
Så jeg hadde nok aldri vært den pusongen jeg er i dag uten å bli kastrert, så til alle dere som ønsker dere en liten Jesperpus, eller andre pusonger. HUSK De 5 viktigste kattereglene! – Kastrer katten!

Her er en liten bilde serie fra den dagen jeg ble kastrert:

På venterommet:
kastrering27 kastrering26 kastrering25 kastrering24 kastrering23

Hilser på dyrlegen og så husker jeg ikke så mye mer:
kastrering28 kastrering22 kastrering21

kasterering20kastrering11kastrering10kastrering9kastrering8kastrering7kastrering6kastrering5kastrering4

og mor er alltid med, godt å våkne til kjent stemme.
kastrering 3 kastrering2 kastrering1 kastrering
og jeg har tatt bilde av stompen, og dem er ikke kommet tilbake og er borte for alltid.

krise6kastrering11

Håper mange kastrerer kattene sine fremover og dyrlegene kjøre mange kastreringskampanjer! Ta ansvar.

Mjau fra Jesperpus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR