Kastrering eller sterilisering – surr i begrep!

        -Både Jeg og Kasper er KASTRERT, ikke sterilisert!-


Mange katte eiere er forvirret, skal man kastrere eller sterilisere, eller min katt blitt kastrert eller sterilisert?
Det er ikke så rart.
 Alt for mange veterinærer og kattefolk surrer i begrepene som brukes ved å fjerne organene som gjør at katten produserer kjønnshormoner og reproduserer seg.
 De kaller inngrepet for kastrering av hankatt,og sterilisering av hunkatt, men egentlig mener de kastrering av hunnkatt, for det er det de gjør i praksis.
Ett lite søk på prislistene og info til tilfeldige klinikker,  er det ikke rart at mange katteiere kan bli forvirret.

Her er en riktig beskrivelse:


og noen må potere ned sterilisering i overskriften.

Så er det utrolig mange dyrleger som bruker begrepet kastrering av hankatt, og sterlilisering av hunkatt,
men egentlig mener de, og de utfører en kastrering på hunkatten:


Noen har lagt litt info for å forklare hvorfor de bruker feile begrep i prislisten sin….
Er det ikke bare å bruke riktige begrep?

 


Mens andre fortsatt bruker ordet sterilisering om ett inngrep som egentlig er en kastrering.


Så er det de som skriver kastrering men har sterilisering i klammer, eller skriver sterilisering og har kastrering i klammer:


Er det rart at noen kan bli forvirret?
ost er ost,
mus er mus
kastrering er kastrering- ikke sterilisering!

Kan ikke alle si en kastrering, til en  kastrering, enkelt og greit?
så slipper vi  slike misforståelser?

STERILISERING:
Ved sterilisering  kutter man spermleder/egglederen.  Kjønnscellene vil ikke kunne komme dit de skal for reproduksjon. Hormon- og kjønnscelle-produksjonen går som normalt, og dyret vil på vanlig måte komme i løpetid, markere revir, pare seg,slåss etc. Den eneste forskjellen er at dyret ikke vil kunne forplante seg. Man vil ikke bli kvitt problemadferden og alle ulempene med kattens løpetid, KUN reproduksjonen!

KASTRERING:
Kastrering av katt er fjerning av testiklene/ livmor/eggstokkene/eggleder ved kirurgisk inngrep. 
Dyr som kastreres mister sin forplatningsevne, og produksjonen av kjønnshormoner forsvinner. Kastrerer man katten før den blir kjønnsmoden unngår man at den tillærer seg uønsket adferd i forbindelse med løpetid. 
En katt kan bli kjønnsmoden i fra ca 4 månders alder, både hunn og hannkatter.

Nyttig info om kastrering:

 

Mjau fra kastrert Jesperpus

3 kommentarer på “Kastrering eller sterilisering – surr i begrep!”

 1. Tor Arne Tangen

  Hei igjen! Nyttig, men lite hyggelig lesing mener Tiger og Pelle. De syntes bildene ble litt for mye for dem. De fikk litt abstinensfølelse,, huff,,. Frida var mer enig. Hun mjauet at det er stort ansvar å føde små pusonger. Derfor mener hun det er greit å slippe fødsel og ansvar for urolige småtasser. Likevel var alle tre her enige om at dette er til det beste for pus og mennesker,- ikke minst for naboene og nabopus. Puseklemmer fra Frida, Tiger og Pelle

 2. Anne

  Hei!
  Er det noen som kan svare på en ting? Det står at en kastrert hannkatt slutter å markere – men min hannkatt, Boris, skvetter overalt inne i huset; på bokhyller og kommoder og sofaer og PC-skjermer (grr, den ene kortslutta…)
  Hva er grunnen da til at han skvetter? Jeg har også en kastrert hunnkatt (som ikke tåler trynet av Boris), skvetter han for å markere territoriet sitt ovenfor henne? Er han ikke kastrert ordentllig? Har heldigvis ikke sett noen oransje kattunger i nabolaget…

 3. Anne: han kan være kastret for sent, at han allerede var kjønnsmoden og var begynt med markering, Om selve inngreot gikk greit står nok i journalen hans. Mest sannsynlig er det markering av området for å hevde sin rett, siden hun ikke er fortrolig med å dele omgivelsene med han.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR