Båndtvang på katt

Det finnes :
1. De med innekatter som lufter katten i bånd eller luftegård
2. De som slipper katten utendørs med god samvittighet
3. De som slipper katten ut med dårlig samvittighet

Det finnes de som
1. liker katter
2. ikke liker katter
3. hater katter

Gjennom hele året dukker det opp diskusjoner om båndtvang på katt, men spesielt på våren. Heller ikke en ukjent 1.aprilspøk for å skape engasjement i media.
Temaet er blitt et like vanlig vårtegn, som snøsmelting og krokus.

Norges mest populære kjæledyr med ca 700 000 eide katter og ett stort dyrevelferds-problem med hjemløse, er katten ett dyrehold som kommer i kjedelige konflikter med andres interesser, eller personer som ikke har behov for kattens nærvær.
Det vil dessverre alltid være katteeiere som ikke tar hensyn til at det finnes noen i omgivelsene som ikke ønsker besøk av pus.

I andre dyrehold har det blitt satt ned lover og regler, for å regulere dyrehold, slik at det blir til minst mulig ulempe for andre mennesker eller dyr.
Som f.eks. båndtvang på hund.

“Kattekonfliktene” er ofte de samme som man ser og hører i hundehold, så det er ikke rart at det kommer frem ønsker om båndtvang for katt også.
Det har fungert for hund og da er det helt naturlig at det foreslås båndtvang for katt.

Man kan ikke forvente at “hvermansen” kjenner til ulikhetene med hund og katten som individ, adferd, behov eller tradisjoner. De ønsker bare å finne en løsning på et problem.

Engasjerte og frustrerte katteeiere hamrer løs på tastaturet eller roper over gjerde til naboen at det er naturlig for katten å gå løs, og det er naturlig at den markerer, det er naturlig at den jakter.
Joda men også andre dyr har behov som eier må opprettholde uten at det kommer konflikt med sine omgivelser.
Og det er ikke greit å skylde på katten i stedet for å rydde opp i ubehaget katten din har laget i nabolaget.

Man kan ikke bosette seg hvor som helst og bare slippe ut hunden sin løs ute.
Men man kan gjøre det med en katt, er det riktig?
Ovenfor katten og ovenfor omgivelsene?
Prøv å tenk hvordan det er for de som bor i nærheten, som ikke liker katt.
Det er ingen som trenger legeerklæring for å ha bevis for at de ikke liker katter. Det må være helt greit å ikke like katt uten å bli stemplet som en gretten gammel gubbe.

Bor man i ett boligområde er det nemlig rimelig bra sjanse for at ikke alle i nabolaget liker katt.
Ikke uvanlig at katteeieren får sure kommentarer eller slengt ett streng blikk slengt etter seg, etter kattens sist nabobesøk.
Det er nesten skremmende å lese hvor likegyldig katteeiere er til sin katts atferd i nabolaget.
Men det er katten som blir utsatt for fysisk ubehag, får kjenne på det å være uønsket, stresset og usikkerheten. Tenk over om det er å være katt å bli jaget fra den ene til den andre eiendommen så snart den viser snuten rundt hushjørnet.

Bor man med lekeplasser og sandkasser, ja det er det stor sannsynlighet for at noen katter vil benytte dette som toalett. Ikke særlig hygenisk eller trivelig.
Klart folk blir irritert på katten, selv om det vel egentlig er eieren som burde få høre klagen, og kastet stein etter seg. Man kan ikke fjerne alle barns lekekasser for at noen skal få ha en katt der.
Er det lokk på kassen, er det katteeier som får dobbelsjekke at lokket er på når katten er ute.

Har naboen fugleforingsplass, vil det så klart tiltrekke kattens jaktlyst – naturligvis.
Selvsagt blir naboen sint og trist for kattens store fugleinteresse, og prater negativt om katten din og katter generelt.
Naturens gang sier katteeier, det må du bare regne med, det er min katt sine instinkter.
Joda, men neste gang er det katten som jages av jakthunden. Så er diskusjon i gang hvem som naturlig har lov å jage hvem.

Naboen sin hund får ikke lov å sette så mye som en pote på din side av hagegjerdet mener du. Men din katt går over til naboen og legger en luktende kabel ved siden av syrintreet, det har katten lov til for den har rett til å gå hvor den vil.
Nei det er ikke greit at din katt kan gå å markere hvor den vil i nabohagen, selv om du hater naboens hund!

Lar du katten din være alene hjemme på ferie, eller den ikke har tilgang til ly, mat og vann mens du er på jobb?
Pus velger å mase på naboens vindu til stadighet om oppmerksomhet? Gjerne også klore på dørkarmen, sove på terassemøblene, eller kanskje spyr opp en hårball utover duken på terrassebordet.
Synes faktisk den naboen har all rett til å bli irritert over at du ikke tilrettelegger med ly, mat og tilsyn hjemme, mens du er borte.

Hadde det vært en labrador som tok seg ukentlig tilrette på samme vis, hadde det vært ulovlig og anmeldelse, men man innbiller seg at en katt skal ha lov til det.

Har du en ukasterert katt som markerer hele nabolaget med illeluktende kattpiss, som i tillegg tiltrekker seg hele boligområdes katter for markering på samme plass?
Ja da er du en god kandidat til å ha et helt irritert nabolag på nakken om de ikke er utstyrt med verdens lengste tålmodighet.

Hadde en hund tisset oppover terrassemøblene, bæsja i naboens garasjeåpning, gravd opp blomsterbed, klort opp vinduskarmen, jaget nabolagets hunder, slåss, drept fugler, spydd ved inngangspartiet og parret på de hundene som var tilgjengelig, det hadde ikke blitt akseptert.

Det finnes ingen unnskyldninger for at katten skal drive å herpe rundt i nabolaget akkurat som den ønsker. Du som katteeier kan ikke bare riste på hode og påstå at katter bare kan gjøre som de vil, uten at du trenger å ta ansvar.
Andre folk blir irriterte, frusterte og forbannet på kattene
Det man ikke hører, kan man feks lese på ulike FB-grupper/sider, både om folks irritasjon, men også hva folk kommer med forslag på for å “kvitte seg med nabokatten”. eller “straffe katten”.
Skremmende å lese hvilke påfunn og hatytringer det finnes mot katten, som mot sin vilje er bosatt i ett lite kattevennlig område.


Har du katt, har du også ansvar!
Også for at din pus ikke er til ulempe for nabolaget.
Rydd opp og ha en god tone med naboen.
Det fortjener katten din, og naboen din.

Vanskelig å ha kontroll på katten?
Tja, man kan uansett ikke la katten være til irritasjon og ubehag for andre i sitt nærområde.
I så fall er du med å skape negative holdninger til katt og kattehold, for din katt, deg selv, alle andre katter og katteeiere.
Tenk over det før du skaffer deg katt og om du eventuelt har tenkt å flytte. Nytter lite med vakker hage og omgivelser om det ikke er ett egnet uteplass for en katt

Båndtvang vil være vanskelig å gjennomføre i praksis, med mange utfordringer i forhold til mange hjemløse dyr, gamle holdninger og myter, og ikke minst dyrevelferden til kattene.
Det er sterke tradisjoner i katteholdet med å ha pus fritt ute, også for å begrense bestand av rotter og mus, både i tettsteder og ute på bygda.

Mange ser på kattehold som en enkelt måte å ha dyr på, man kan slippe pus ut og den holder seg i aktivitet selv, og slipper å trimme den på samme måte som man må gjøre med en hund. Den kan gå fritt ute, å ellers gjøre som den vil.
En gammel myte om at katten klarer seg selv ute, stemmer overhode ikke.

Tilslutt det viktigste, dyrevelferden og kattens behov.
Katten har stort behov for å utføre sine instinkter og være i aktivitet, og den er ikke like domestisert som hunden er, dermed ikke like lett å ha som innekatt, foruten noen unntak.
Katten er ikke samme dyr som en hund, har ei de samme behovene eller atferd, katten trenger andre og egne løsninger.
Mange katter lider allerede av vanskjøtsel og manglende kunnskap om kattens behov, skal det innføres båndtvang i tillegg, vil det være en kraftig tilbakeslag for norsk kattehold og kattens velferd.

Ser ikke se bort i fra at det kan bli lovendring i områder hvor løse katter blir ett stort konflikttema, f.eks. i boligområder eller nært fuglereservat hvor de kan gjøre skade på viktig fuglebestand.

Innføre båndtvang i alt norsk kattehold, vil nok skape mer konflikter enn nytte, og er nok feil sted å starte endringer hos et dyrehold som etterlyser pålagt idmerking og kastrering av katter i første omgang, noe som ikke myndighetene klarer å se er ett stor behov for.
Har derfor liten tro for at slik forbud skal tre i kraft med det første.

Men vil forsatt oppfordre alle til å ta hensyn til sine omgivelser
Ikke alle vil eller ønsker å ha katter rundt seg, selv om du elsker katter for alt i verden.
Ta vare på naboene og rydd opp etter katten.
Før du skaffer deg katt, tenk over om ditt uteområde er ett egnet sted for en katt å oppholde seg, nabolaget, trafikk etc.

Vi ønsker fortsatt at katteeiere kan tilvenne katten til å kunne gå i bånd og med sele.
Det er veldig praktisk om katten skulle få behov for det, enten ved f.eks. flytting, reise, dyrlegebesøk, eller ved sykdom.
Det er faktisk veldig hyggelig å dra på tur, selv om man er i bånd, oppleve nye omgivelser og spennende utflukter.
Både trim og god miljøtrening, på kattens premisser selvsagt.

Så lar jeg fortsatt denne båndtvang på katt-temaet, være medias lille aprilspøk, eller ønske om å skape innleggsdebatt med varmt kommentarfelt blant naboer, hundeeier, fuglefôrere og katteeiere, likerklikk og delinger. Billigste måte å lage seg “annonse” på facebook i allefall…

Oppfordre herved alle katteeiere om å ta ansvar,
ID-merk og kastrer katten så tidlig som mulig og i alle fall FØR den får gå ut.
Rydd opp i nabolaget, og gjerne katteeiermøte som kan være en fin felles arena å tilrettelegge for ett trivelig kattenabolag.
Har du en tålmodig nabo, sett pris på det!

Mjau fra Jesperpus.
Som hver jul kjøper fuglemat til naboen,
mot et og annet douhell i noen blomsterbed hjelper naboen med holde musebestanden nede.
Og har verdens flotteste naboer!

43 kommentarer på “Båndtvang på katt”

 1. Tone Haukvik Vartdal

  Enig i alt du skriver–men alt for mye–orker ikke lese alt– går ann å ha en pus som en har litt kontroll på— være ute méd pus og fugler er mammas hobby–hun får være med å fore de— jaktet før, men ikke nå. Moro å lese om dine puser

 2. Maria

  Hvor mye er Jesperpus ute ‘alene’ og hvor gammel var han da han fikk lov til det første gang? Vi har 1,2 mål hage som grenser til fjell på én side men til en adkomstvei til stort boligfelt på den andre. Bare et relativt lavt gjerde og noen trær skiller hagen fra veien. Vi har en flott gul kastrert hannkatt på 6,5 mnd og er veldig i tvil om når han bør få være ute alene uten bånd. Vi får så mange ulike svar.

  1. Jesperpus-admin

   Heisan.
   Det vil aldri være samme tidspunkt for alle sammen, da kattene har ulik personlighet og uteområdene er ulike, med tanke på farer i form av trafikk, rovdyr, hund og andre katter.
   Og i tillegg hvor flink eiere er til å bruk tid sammen med katten sin ute og la den bli vant til omgivelsene ute.
   Flott at den allerede er kastrert,håper den er idmerket også..
   Tren mye på så den er tillitsfull og trygg på mennesker, gjerne ett eller annet rop, eller lyd, så den forbinder med godis. Da er det større sjanse for at den kommer også utendørs når den hører samme lyd. Vi ruker en liten bjelle eller slår på lyden på gps.

   og vi anbefaler ca rundt 1 års tid. Men bor man må en trygg plass og er sammen med pus og ser at den er trygg i hagen sin kan de gå fint tidligere. Men at man i starten kanskje er å sjekker opp hvor pus er, gjerne gi den en ekstra godis når den kommer innom hjemme, så den synes det er ekstra stas å komme hjemom. Jesper var ca 10 mnd, og kasper var nok 1 år før han fikk gå mer fritt ute. Men begge gikk med Gps, så vi har vært snare å ta de hjemover om de har gått litt langt, samt noen episoder hvor de har blitt skremt og gjemt seg bort, kunne ha hentet de fort hjem.
   Vil anbefale å gjerne bruke gps på katten, da vil du se hvor den er når den er ute, men også kunne hente den hjem om den er på ville veier.

   https://jesperpus.shop/cat-equipment/gps-tracker.html

 3. Hansen

  Jeg er nervøs hver gang jeg slipper katten ut og blir nervevrak hver gang han er ute lenger enn normalt. Nå er det ikke min katt, men moren min reiser iblant til Spania for noen uker og jeg flytter da midlertidig hjem igjen for å passe katten.
  Som voksen er det nok for sent å lære den å bruke både bånd og å like bilturer. Hva jeg er redd for er trafikk og naboer som ikke går av veien for å kverke en katt som besøker hagen deres. Har lest om slike naboer i nyhetene opp gjennom årene.
  Dette er en utekatt. Hvor han kommer fra er det ingen som vet, men han holdt til i nabolaget som løskatt i omtrent et år får moren min forbarmet seg over ham og begynte å mate ham, helt til han en dag gikk inn og la seg i sofaen, og siden har han blitt værende.
  En katt som er så vant til å være ute ville aldri kunne bli innekatt. Må han være inne lenger enn han liker begynner han å mjaue og bære seg, og bli rastløst, stresset og urolig.
  Dyrebeskyttelsen og lignende organisasjoner ble kontaktet først, men der var kapasiteten sprengt og flere dyr stod allerede på venteliste. Facebook og dyrebar ble benyttet med bilde for at eventuelle eiere kunne ta kontakt. Ingen meldte seg, og ingen viste interesse av å ville adoptere den. Siden det er en voksen katt, svart og hvit og i tillegg er nervøs av seg og svært engstelig overfor fremmede, havner han langt ned på lista blant de fleste som vil adoptere katter. Den eneste løsningen er derfor å la ham leve som nå, i nabolaget han er vant til og bo hos de eneste som er villige til å ta seg av ham. Og ja, han er blitt både kastrert, forsikret og har ID-brikke. Mulig naboer lar seg irritere som om de i så fall enn så lenge ikke har gitt lyd fra seg, men med unntak av avlivning, som er uaktuelt, ser jeg dessverre ikke at det er mulig å endre situasjonen slik den er. Bedre blir det ikke av at stadig flere av de gamle eiendommene i nabolaget bare i løpet av de siste årene kjøpes opp, de gamle husene rives og rekkehus og lignende dukker opp på tomtene som utnyttes ned til minste kvadratcentimeter. Områder hvor det før fantes busker, kratt og trær blir i økende grad erstattet av nye boliger tett i tett og med kun små hageflekker foran.

 4. Kathrine

  Er helt enig i hva du skriver, jeg har selv hund, men skal hente en kattunge om 2 måneder. Min Katt skal gå i bånd ute. Han skal oppleve verden sammen med matmor og hunden. Grunnen min med å ha katten i bånd er ikke pga. Naboer og lignende men pågrunn av jeg bor ved en traffikert vei og ikke minst at det kryr av rovdyr her. Jeg sikrer katten for fremtidige skader eller i verste fall død for mitt kjæledyr. Og med tålmodighet så kan katten bli med på eventyr sammen med deg

 5. Trist hundeeier

  Tusen takk for fint innlegg! Vi har en katt i nabolaget som går løs og angriper hunder i bånd, den følger til og med etter og blir ikke redd av mennesker engang. Jeg blir jo redd for både hundene og katten selv. Eieren nekter å gjøre noe med problemet og foreslår at hundeeierne kan booke tider der katten kan være inne…. Jeg hadde begynt å tro at alle som har katt var like ansvarsfraskrivende som min nabo.

 6. [url=http://isynthroid.com/]where can you buy synthroid[/url]

 7. [url=https://valtrexid.com/]valtrex generic online[/url]

 8. [url=https://pharmgf.online/]online canadian pharmacy coupon[/url]

 9. [url=https://synthroidotp.online/]synthroid prescription[/url]

 10. [url=http://valtrexv.com/]valtrex non prescription[/url]

 11. [url=http://pharmgf.online/]rx pharmacy online[/url]

 12. [url=http://synthroidx.com/]synthroid 100[/url]

 13. [url=https://prednisonecsr.online/]predisone no rx[/url]

 14. [url=https://acyclovirlp.online/]zovirax cream over the counter[/url]

 15. geinoutime.com
  따라서 소위 증거 수집 기술은 단순히 존재하지 않습니다.

 16. geinoutime.com
  장 황후는 침착 해 보였고 분명히 오랫동안 계획을 세웠고 이미 결정을 내 렸습니다!

 17. 魁!!男塾~天挑五輪大武會編
  素晴らしい内容と分析で、非常に勉強になりました。

 18. geinoutime.com
  어제… 그는 Fang Jifan으로부터 폐하가 실제로 주식에 투자했다는 소식을 들은 것 같습니다.

 19. アイムジャグラー
  この記事の書き方が大好きです。明確で分かりやすい。

 20. 主役は銭形2 (V2.2)
  非常に実用的で、具体的な例が豊富なのがとても役立ちます。

 21. [url=http://xlyrica.online/]lyrica 200[/url]

 22. geinoutime.com
  Deng Jian은 그의 명령에 서둘러 순종했고 Fang Jifan은 Wang Bushi를 앉게했습니다.

 23. モンキーターンII (V2.2)
  非常にインスピレーションを受ける記事でした。素晴らしい!

 24. k8 カジノ ビンゴ
  実用的な情報で満載の記事は、非常に貴重です。ありがとうございます。

 25. geinoutime.com
  수많은 생각이 밀려들었고, 공주는 마음이… 너무 지쳤어…

 26. geinoutime.com
  어쨌든 우리는 이를 방지하기 위해 최선을 다해야 합니다.

 27. 押忍!サラリーマン番長
  素晴らしい洞察と分析でした。大変参考になります。

 28. geinoutime.com
  그러나 그는 여전히 많은 위험이 있다는 것을 잘 알고 있었습니다.

 29. geinoutime.com
  Fang Jifan의 심장이 뛰었고 이제 그는 걱정하기 시작했습니다.

 30. k8 オンカジ
  読んでいて、実用的な情報が多くて非常に参考になりました。

 31. [url=https://modafinilon.online/]buy modafinil online fast shipping[/url]

 32. Theatrical version Puella Magi Madoka Magica
  この記事は実生活に役立つ実用的な情報でいっぱいです!

 33. CR真・北斗無双(1:2)
  いつも興味深い内容で、読むのが待ち遠しいです。

 34. Yoshimune 2003
  この記事の情報は非常に役に立ちます。ありがとうございます。

 35. geinoutime.com
  차에서 내리자 갑자기 세상이 딴 세상이 된 것 같은 기분이 들었다.

 36. geinoutime.com
  Tongzhou 안팎은 금국처럼 단단하며 기둥 하나에는 세 개의 계단이 있고 보초 하나에는 다섯 개의 계단이 있습니다.

 37. geinoutime.com
  그는 마침내 사람들이 친절하기를 원하는 이유를 이해합니다. 친절함에서 기쁨을 얻을 수 있기 때문입니다.

 38. geinoutime.com
  30 분 후 여단의 부대는 정력적으로 목표를 향해 향했습니다.

 39. geinoutime.com
  Jiang Chen은 쌍안경을 꺼냈지만 갑자기 다시 이상함을 느꼈습니다.

 40. 오공 슬롯
  그는 실제로 동궁에서 보낸 다음 기념관을 계속 넘겼습니다.Fang Jifan의 차분한 얼굴을 보면 아무런 이상을 보이지 않는 것 같습니다.

 41. geinoutime.com
  Fang 가족은 이미 바빠지기 시작했으며 Fang Xiaofan의 궁전 입장을 위한 의상을 준비했습니다.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR