Sesongens første snøtur

Da er årets første snø allerede kommet,
og det nesten 6 måneder siden jeg sist gikk på snøtur.
Den kan du lese om her:

snø19

Først som sist kan jeg vel mjau oppfrodrende til alle katteeiere: Har din katt ly for vær og vind, om dagen når du er borte eller om natten om den vil være ute? 
– Ja dere vet vel at ALLE katter skal kunne søke ly for kulden og for dårlig vær, når kattene vil og trenger det.
Både når du er på jobb eller når du sover om natten. Vi skal ikke være utestengt fra varmen og omsorg, selv om du tror og mener  vi bare kan klare oss selv.
snø6 snø15 snø12
For det er ikke slik det fungerer.
Vi har ikke nok, eller riktig type pels til å holde varmen inne og kulden ute, vi kommer jo i grunn fra en varmere del av jordkloden, enn kalde Norge. Og det skal ikke mange kuldegrader til for vi fryser ute, og aller helst vil inn i stuevarmen, enn å sitte å hakke tenner på trappe-gelender, å kjenner at potene blir like kald som gelendret, og haletippen henger rett ned som en istapp. Mens vi venter tålmodig time etter time på at du skal stå opp eller komme fra jobb, så vi kan komme oss fortest mulig innendørs og aller helst på baderomsgulvet som er lunt og godt med varmekabler.
Vinteren er den verste årstiden for oss katter og spesielt for kattepuser som ikke har sitt eget hjem, og katter som er syke, gamle, kattunger eller yngre katter, eller rett og slett katter som er kommet bort fra hjemmet sitt. Katter som ikke finner nok mat eller ly for vær og vind, mange av disse kommer til dyrevernorganisasjoner utsultet, syke eller har store skader fra slåsskamper eller frost.  Dessverre er det mange som ikke kommer til noen reddende engler med omsorg og varmt husrom. Vinter blir deres fiende,og kamp som mange katter taper.
snø4 snø3 snø2

 • Dårlig pels. Vi er født med ulike pelstyper, og noen er fryktelig dårlig til å holde på varmen. I andre henger snøen seg fast og lager store klumper. Gamle katter får ikke like varm og lun vinterpels. Noen får kanskje for lite eller dårlig fôr så dem ikke klarer å lage tykk nok pels, eller kanskje i stedet mister masse pels. Pels full av knuter er både vondt og lite isolerende.
 • For lenge ute uten mulighet for tilflukt til ly: Noen puser har ikke et hjem, noe som er en ganske vanskelig situasjon for pus på vinterstid, og mange katter dør dessverre,  etter lange lidelser med kulde og lite mat. Kanskje den er syk, den får ikke tak i nok mat eller drikke. Mye kulde og snø gjør hverdagen for vanskelig og strevsom og tærer på en liten, svak og kanskje en utslitt kattekropp.
 • Sykdom,  gjør en katt veldig utsatt for nedkjøling. Det kan være alt fra øremidd eller orm, til betente sår etter slåsskamper. Innvendig ubehag gjør kattene inaktive.
 • Gammel kattekropp kan slite med mange ting som ikke synes, dårlig blodomløp gjør at kulden kjøler kattekroppen fort. Leddgikt og slitne musejegermuskler gjør at dem ikke er aktive nok for å holde varmen.
 • Inaktiv, noen katter er som noen mennesker, ikke spesielt aktive og da blir dem fort kalde. Kanskje det er for mye snø ute, da er ingen steder for katten å gå. Mye snø gjør at katten ikke føler det er framkommelig og den føler seg sårbar om han må ut i løssnø. Da sitter dem gjerne mye i ro til det blir mulighet til å komme inn igjen.  Det kan også føre til at katter velger brøytet trafikkert vei for å komme seg frem, noe som innebærer stor fare.
 • For lite eller dårlig fôr, og iskaldt vann. Noen setter ut fôr og vann, mens eier selv er på jobb. Ikke særlig for en kald pus å spise frossen mat og kanskje vannet også er frosset til is. Katter trenger ordentlig fôr vinterstid, så dem setter god pels og har nok overskudd til å takle kulden når dem er på luftetur,  bruk fôr som er godt nok for din katt og som den liker, og som er tilpasset til din katt i alder, aktivitet og helse. Følg med at katten drikker nok.
 • Potene – dem bli fort kalde, blir dem våte i tillegg så kan katten i verste fall fryse fast i underlaget. Er det mye veisalt som kattene går i, blir potene tørre og sprekker, disse bør vaskes og smøres med potefett.
 • Gi ikke mat eller vann ute i metallskåler, tungen kan sette seg fast i skålen når katten spiser.
 • I kulden kan kattene som ikke har mulighet til å søke ly hjemme, søke seg inn hos fremmende hus i nærområdet, garasje kjeller, fjøs etc. Her kan kattene fort bli innestengte, og disse stedene kan det ha blitt lagt ut rottegift som katten kan få i seg. La katten få komme innendørs hjemme!
 • Biler får påfyll av frostvæske i kuldeperioder, og på grunn av katter som ofte søker tilflukt i garasjer,  må man tørke opp frostvæskesøl. Frostvæsken har en søtlig smak som katter kan bli fristet til å slikke i seg, spesielt i mangel av annen tilgjengelig væske. Frostvæsken er verste fall dødelig for katten,  selv i små mengder.
 • Id.merk katten, også innekatter, om dem kommer seg bort på ville museveier, kan man hjelpe dem å finne tilbake til eier.
 • Kastrer katten din! Det skaper mer ro for katten, og den holder seg nærområdet. Kattunger slipper å bli født i en i en kald verden, som ikke er beregnet for små sårbare kattunger. Katten blir hjemkjær og det finnes 1000 andre gode grunner for å kastrere katten din.
 • Ha kattedør eller annet tilgjengelig rom/garasje/bod som katten kan søke tilflukt i.
 • Alt for ofte får katter frostskader på potene, snute, ørene, kjønnsorganer  og halen.
 • Les mer om katt og kulde del 1 her Les mer om katt og kulde del 2 hersnø7snø5snø1Men Jesper er jo ute i snøen, mye, hele tiden, får jeg ofte høre.
  Joda jeg er ute i snøen. Men jeg er ikke ute lenge alene, bare slik at jeg rekker en runde rundt huset, litt nede til pipsene, og sjekkerunde på noen musehull. Da er det inn igjen. Gjennom kattedøren min.
  Så er jeg inne litt, før jeg går ut igjen. Ikke alltid jeg orker å bruke kattdøren, da mjauer jeg høyt etter døråpner. Mens jeg klorer slike skjærende klorelyder fra plasten rundt kattedøren så ingen klarer å sitte å overse meg,  dem må faktisk reise seg å slippe meg ut døren som kattedøren er monter i. Men heller ikke da er jeg lenge ute, kanskje bare en dotur og en liten sjekkerunde til. Så er det inn igjen.
  Slik går dagene.
  snø8 snø9 snø10 snø11

  Men så er det ikke stas å være ute alene hele tiden. Så da maser jeg på mor, noen ganger trengs det klør og tenner til, men jeg vil gjerne ha selskap ute. Enten går vi bare til pipsene eller i Tigerskogen. Det er en kort tur og ofte løper mor først hutrende inn. Men ikke inn på varmekablene på badet, men under ett pledd i sofaen. Så jeg kan breie meg utover hele badegulvet alene nr jeg kommer tassende etter henne om litt.
  snø18
  Så drar vi på lang tur, men ikke vist det alt for kaldt.
  Sekken er alltid med og alt jeg trenger.
  Siden jeg går mye, så holder jeg jo varmen i hele kroppen, og blir det for mye snø sitter jeg bare oppå sekken eller skuldra. Da får jeg også varmet potene litt. Og potene dem smører mor jevnt og trutt hele vinteren så dem holder seg myke og fine. Dette er igrunn litt jålete, men ikke noe gøy når dem tørker og sprekker opp med sår. Er ganske tørt klima her jeg bor, ikke helt sikkert på hva det betyr. kanskje det har noe med lite husvask å gjøre, at jeg går mye på tørre gulv eller noe slikt?. Men potene mine blir like myk som ei barnerumpe sier mor. Og det der har jeg aldri turt å spurt noe som helst om. og i tillegg har jeg masse pels under potene, det isolerer jo litt.
  snø17
  I sekken er det ofte en varmeflaske og ett ekte ullpledd, så blir det kaldt så kryper jeg ned i sekken og får det lunt og godt. Uansett hvilket vær det er utenfor. Og da storkoser jeg meg, og maler høyt siden jeg ikke kan plystre som hun sekkeholderen gjør.
  Og det hender noen ganger at jeg sovner av rett og slett av,  varmen fra flasken og varmen fra mor sin rygg og litt vugging alle veier blir man lett sigen på pusongeøyene.
  snø16 snø20 snø21
  Og så har vi bål, og det varmer godt i en kattekropp.
  Da sitter jeg der å passer på at det ikke dukker opp noen snikende rever eller ertelysne skjærer, for det serveres ofte litt kattfôr med lunken vann som er i nistepakken vår. Og det kan være fristende for mange ubundne bålgjester. Det har nemlig dukket opp slike før, en hund en gang. Det glemmer jeg aldri!

  snø22
  Og nå som det er snøen er kommet, er det ganske spennende, for i skogen ser det ut som fullt av snødekte snømus. Noen slike er ganske store og da er det tryggest å sitte på skulderen i det vi passerer dem, bare i tilfelle det skulle være noe andre som hadde gjemt seg under snøen. Så i tillegg til å gå tur, går jeg jo litt hit og dit og snuser og undersøker slike spennende ting.

  snø17
  Hjemover går det ofte fort i vei, når jeg er på snusen etter sporene tilbake til bilen. Da er det strake veien til bilen, for den blir alltid glad når vi kommer tilbake, da blinker dem med lysene, vifter med speilene og sier klikk.
  snø5
  Så ja, jeg er ofte med på snøturer, men turene er alltid tilpasset meg og har med slike saker og ting i kattesekken min så jeg skal ha det varmt og godt både utvendig og innvendig underveis. Så kattene kan være med ut på tur, men da må det legges til rett for at det skal bli så behagelig som mulig for en katt. Men sjekk alltid gradestokken før tur, ingen katter som liker seg om det blir for kaldt, heller ikke Jesperpus.

  Husk: alle katter fortjener å ha ett varmt husrom med god omsorg, hele døgnet, hele året og spesielt vintersesongen. Ser du en katt du mistenker kanskje er ensom?, kald? eller sulten?, hjelpe den. Ikke sikkert noen andre ser den.!

Årets første snø!
Hilsen Jesperpus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR