Hils på Hopp og Sprett

Her er Hopp og Sprett.
De to kaninene som om vinteren bor i stallen med småkompisene.

kanin12
Nå om sommeren bor dem ute i et egen stor luftegård, der kan de hoppe og sprette rundt som dem ønsker, i tillegg får de rikelig med grønt gress og friske grener med blad, å knaske på.
Et lite hus med tak og vegger og søke tilflukt for vær og ro og nyskjerrigpuser.
Kaninene er fascinerende små hoppedyr som jeg kan sitte å kikke på ganske lenge, nesten like stor som meg. Og ingen av oss som sier så mange lyder. Vi bare titter og snuser på hverandre.  Veldig trivelige dyr om man lar dem få lov å ha ett godt kaninliv med nok plass.

julegrøt19DEL

Etter katt, er kanin ett av de mest populære kjæledyrene. Men dessverre er det slik at ikke det er bare katter,  men også kaniner som ikke har så godt liv.
Kaniner blir ikke sterilisert, bor i for små bur,  vaneskjøtet og dumpet.

KASTRERING:
Kaniner bør som katter kastreres for å gi kaninen ett godt liv. Det vil forebygge sykdommer, spesielt livmorkreft hos hunkanin. Det  vil gi kaninene mulighet for å leve behagelig liv i flokk. Kastrering hindrer hormonelt stress, noe som er slitsomt for kaninen. Kastrering vil gi mulighet for at kaninen kan ha ett godt og langt liv.

MAT:
Hovedkosten til kaninen skal være høy/gress. (80%-90%)
Pellets kan gis, men hovedingrediens skal være være gress/høy, eksempel på slike fortyper er: Oxbow Animal Health,Supreme Petfood: Science Selective eller Fiba First
Kanin er ingen gnager, og styr unna blandinger som inneholder mye korn, frø, mais etc (hamstermat)
  EN FLOTT OG OVERSIKTLIG GUIDE OVER SPISELIGE MAT FOR KANINEN FINNER DU HER

kanin5

Mange kaniner har ikke like stor plass som Hopp og Sprett har. Dem lever i små bur og har ikke mulighet til et aktivt liv som dem er bygd for. Skal man ha ett lykkelig kjæledyr må man gi dem optimale levevilkår så de får utført sine normale adferd og instinkter.

BUR:
kanin21   Fig. 1   kanin23Fig. 2 Bilder hentet fra Felleskjøpet!
Fortsatt selges det slike bur som «kaninbur», sannheten er  at om man plassere kaninen sin i slike oppbevaringskasser 24 timer i døgnet er det rett og slett dyreplageri og kaninen har ingen mulighet til en aktiv hverdag og liv som den skal ha for å ha ett godt kaninliv.
Den brune oppbevaringskassen( fig1) har i tillegg en bunn laget av sprinkler som kaniner ikke skal gå på, da det gir ubehag, sår og skader i potene og bein over tid.
Fig 2 er så liten at det kun egner seg som fôringsplass eller seng.
Men disse burene kan brukes som en «Base» (uten sprinkelgulv), altså som en trygg plass for kaninen å søke tilflukt, hvile eller mat, men dem skal ha en stor nok luftegård i tillegg, uansett om det er inne eller utendørs.
kanin20
Ett slikt bur har Hopp og Sprett som spiseplass om vinteren, ellers hopper dem rundt i hele bingen sin.

Bunnen i basen skal være hel og behagelig å oppholde og bevege seg på. Luftegården skal være så stor at kaninen kan løpe og hoppe fritt. Den bør kunne løpe og strekke godt ut med bena uten hindring, så jo større kaninen er jo større skal luftegården være.

Det er bare gamle myter og holdninger blant folk at kaninen ikke trenger større plass, enn slike små tange nettingsbur, som vist på eksempel fig 1 og 2.  Det er skuffende at både dyrebutikker og Felleskjøpet fortsatt selger slike bur som fast oppholdsted for kanin.
Kaninen fortjener mer bevegelse plass og mer frihet.

Her kan du lese om konsekvensene for en kanin som har levd hele livet sitt i ett lite bur, Link her

Kjøper man slike bur for å ha kaninen sin i, kan man kjøpe en slik kanin som er sammen med meg på bildet. Den passer perfekt til ett slikt stillesittende trist kaninliv.

kanin24

Det kostet ikke så mye å lage en egen oppholdsplass og luftegård til kanin, litt material, verktøy, og netting ( jula.no) og ett par ettermiddager så kan man få til en fin luftegård til kaninene. Husk på å at den må være rømingssikker så ikke kaninene graver seg ut, eller rovdyr kommer seg inn.
Nettingen må være trygg for rovdyr, og hunder/katter ikke kommer seg igjennom. Kaninen må også beskyttes med nett/netting på tak.
Oppholdsplassen skal beskytte kaninen mot vær og vind.

kanin2 kanin3 kanin4 kanin7 kanin8 kanin10

Hopp og Sprett trives iallefall, og jeg bruker ofte å være innom å hilse på dem.

kanin11 kanin12

og dem har egen stige, men den bruker dem nesten ikke, dem bare spretter opp til «huset» sitt. Men jeg har prøvd den flere ganger.

kanin14 kanin16

På varme dager eller regndager ligger dem strak ut inne på oppholdsplassen sin. Kaninen er like slapp som ørene sine. Tenk å ha så lange ører.

kanin6 kanin5 kanin6

kanin10 kanin13
Egentlig ganske koselig hos kaninene, så jeg trives ganske godt hos dem, men ikke alltid dem vil ha besøk, for det er jo tross alt deres hus. Så da må jeg bare pent sitte på utsiden å titte på dem.

Anbefale de som vurdere å få seg kanin eller vil lære mer om kanin:

Kaninene fortjener også å løpe ute på gress og spise det dem liker best, bare dem holder seg unna musene mine.

kanin15 kanin14 kanin16

Kaninhilsen fra Jesperpus, Hopp og Sprett

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR