Katter og kulde DEL 2

Nå skal jeg fortsette å potere noen pusongetanker om kattelivet og kulde.

Som jeg poterte i forrige innlegg om dette temaet – les her – så tåler katter ulikt temperatur og vær, akkurat som alle dere tobeinte. Vi katter tåler ikke kulde så godt som dessverre mange mener.

snø og kulde24

Noen katter får ikke velge selv om dem får være ute eller inne, andre har ikke et hjem å komme til, noen har gått seg bort, det kan altså være mange ulike grunner for at kattene er ute i snø og kulde.

Les også: Nå blir det bikkjekaldt

Vi katter er jo skapt for å bo i varmere strøk, pelsen er laget for å holde varmen ute. Men det er også mange andre årsaker til at vi blir kalde,  fordi hver katt er ulik og kattelivene er så ulike og noen årsaker kan være:

 • Dårlig pels. Mus er mus,  men pels er ikke alltid pels. Vi er født med ulike pelstyper, og noen er fryktelig dårlig til å holde på varmen. I andre henger snøen seg fast og lager store klumper. Gamle katter får ikke like varm og lun vinterpels. Noen får kanskje for lite eller dårlig fôr så dem ikke klarer å lage tykk nok pels, eller kanskje i stedet mister masse pels.
 • For lenge ute uten mulighet for tilflukt til ly: Noen puser har ikke et hjem, noe som er en ganske vanskelig situasjon for pus på vinterstid, og mange katter dør dessverre,  etter lange lidelser med kulde og lite mat. Kanskje den er syk, den får ikke tak i nok mat eller drikke. Mye kulde og snø gjør hverdagen for vanskelig og strevsom og tærer på en liten, svak og kanskje en utslitt kattekropp.
 • Sykdom,  gjør en katt veldig utsatt for nedkjøling. Det kan være alt fra øremidd eller orm, til betente sår etter slåsskamper. Innvendig ubehag som ikke er synlig om man ikke har en eier som kjenner pusen sin og merker at adferden er endret. Mange katter trekker seg unna når dem føler ubehag.
 • Gammel kattekropp kan slite med mange ting som ikke synes, dårlig blodomløp gjør at kulden kjøler kattekroppen fort. Leddgikt og slitne musejegermuskler gjør at dem ikke er aktive nok for å holde varmen.
 • Inaktiv, noen katter er som noen mennesker, ikke spesielt aktive og da blir dem fort kalde. Kanskje det er for mye snø ute. det er ingen steder for katten å gå. Mye snø gjør at katten ikke føler det er framkommelig og den føler seg sårbar om han må ut i løssnø. Da sitter dem gjerne mye i ro til det blir mulighet til å komme inn igjen.  Det kan også føre til at katter velger brøytet trafikkert vei for å komme seg frem, noe som innebærer stor fare.
 • For lite eller dårlig fôr, og iskaldt vann. Noen setter ut fôr og vann, mens eier selv er på jobb. Ikke særlig for en kaldt pus å spise frosen mat og kanskje vannet er frosset til is. Katter trenger dessuten ordentlig fôr vinterstid, så dem setter god pels og har nok overskudd til å takle kulden når den er på luftetur. Foruten fete katter da, men noen trenger kanskje litt ekstra godt fôr, eller å supplere med tilskudd. Uansett, bruk fôr som er godt nok for din katt og som den liker, og som er tilpasset til din katt i alder, aktivitet og helse. Følg med at katten drikker nok.
snø og kulde 28

Typisk tegn på nedkjøling er kommet for langt, er apatisk oppførsel, skjelving, stive muskler, som til slutt ender i frostskader.  Huden er veldig tynn og ømfintlig og noen områder er lite dekket av pels, som for eksempel både ører, poter, snute, hale og kjønnsorganer, disse områdene er veldig utsatt. Mistenker du at katten er nedkjølt/har frostskade, varm katten opp sakte med ullpledd etc. og kontakt veterinær. Frostskader skal behandles av dyrlege.

Les også: Kan bli Mjøs-is i februar

snø og kulde26
Når selv en frisk katt hvor alt er på stell ikke tåler kulde så godt,  da har en redusert katt et dårligere utgangspunkt for å håndtere vinterperioden.

snø og kulde21

Andre ting man kan tenke på er:

 • Potene – dem bli fort kalde, blir dem våte i tillegg så kan katten i verste fall fryse fast i underlaget. Er det mye veisalt som kattene går i, blir potene tørre og sprekker, disse bør vaskes og smøres med potefett.
 • Gi ikke mat eller vann ute i metallskåler, tungen kan sette seg fast i skålen når katten spiser.
 • I kulden kan kattene som ikke har mulighet til å søke ly hjemme, søke seg inn hos fremmende hus i nærområdet, garasje kjeller, fjøs etc. Disse stedene kan ha lagt ut rottegift som katten kan få i seg. La katten få komme innendørs hjemme!
 • Biler får påfyll av frostvæske i kuldeperioder, og på grunn av katter som søker tilflukt i garasjer,  må man tørke opp frostvæskesøl. Frostvæsken har en søtlig smak som katter kan bli fristet til å slikke i seg, spesielt i mangel av annen tilgjengelig væske. Væsken er verste fall dødelig for katten,  selv i små mengder.
 • Id.merk katten, også innekatter, om dem kommer seg bort på ville museveier, kan man hjelpe dem å finne tilbake til eier.
 • Kastrer katten din! Det skaper mer ro for katten, og den holder seg nærområdet. Kattunger slipper å bli født i en i en kald verden, som ikke er beregnet for små sårbare kattunger. Katten blir hjemkjær og det finnes 1000 andre gode grunner for å kastrere katten din.

Tilrettelegg for katten på vinterstid:

 • Kattedør, med eller uten chip. Absolutt en genisak, katten kan helt og holdent bestemme selv om den vil være inne eller ute – og hvor lenge den vil være ute, eller inne. Kan også monteres i garasje eller bod om man vil gi katten andre muligheter for å trekke innendørs.

 • Ha kattedo tilgjengelig, så den å kan gå på do innendørs.
 • Måke en sti i hagen, slik at den kan gå litt ut og bevege seg på stien om den ønsker, mange katter synes det er stas med en egen sti i hagen sin. En katt liker ikke å gå i masse løssnø, det gjør den usikker og ukomfortabel og ett lett bytte.
 • Er katten mye innendørs, gi den mental trening og sett av litt tid fordelt utover våkenperiodene på lek og aktivisering.
 • Det går an å lage små isolerte kattehus, som den kan søke tilflukt i, her en en liten videoklipp på hvordan den kan lages  fra Cole and Marmaladehttps://www.youtube.com/watch?v=lpW69fNzcjc
 • Ikke bruk klær eller avis til liggeunderlag, de blir kalde og harde, bruk rikelig med høy eller halm, det isolerer og varmer bedre.
snø og kulde23

Vinterhilsen fra Jesperpus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR